Spelare som bookmarkers – oddsbörsen

I vissa fall finns det inga bookmakers som tar hand om satsningar – då faller detta på andra spelare. På till exempel oddsbörsen är det enbart spelare som spelar mot varandra och ingen bookmakers finns inblandad. Då är det en spelare som antar sig rollen som bookmaker för att hålla satsningarna flytande.

Hur allting började

De första som åtog sig rollen som bookmaker var spelaren. När vadslagning skedde på plats och inte var något som styrdes av större företag var det spelaren som agerade bookmaker. De som satsade gav antingen sina satsningar till den spelaren eller lät den spelaren hålla koll på vem som lovat att satsa vad vid önskad utkomst.

bookmakers

När det sedan stod klart vem som skulle få vinsten var det spelarens jobb att samla in satsningarna och ge dessa till rätt person. Denna typ av vadslagning förekommer fortfarande men är mer ovanligt idag då det är säkrare att satsa via de stora företagen. När spelare har hand om andra spelares pengar är det bra om man är misstänksam. Chansen finns att spelaren springer iväg med potten eller inte samlar in den. Det gäller att ha någon som vet vad den håller på med då det inte alltid är enkel att hålla reda på allt och alla.

När vadslagning skedde i det antika Grekland där grekiska män slog vad om hästkapplöpningen, så var andra spelare bookmakers. På den tiden hette det så klart inte bookmakers, men det fungerade på samma sätt. Spelare slog vad mellan varandra – eller flera stycken. Ju fler det blev i desto större behov blev dessa av någon som höll koll på satsningarna. Det föll sig naturligt att en blev huvudansvarig för dessa satsningar.

I flera år var därför spelare bookmakers. Just för att vadslagningen skedde på plats, i nuet, och det gick inte att göra via mobilen, datorn eller på något annat vis. Bookmakers kom sedan i form av företag som skickade ut personer på plats som hanterade satsningarna. I grund och botten var vadslagning något som växte fram ur spelarnas oense satsande.

Därför blev spelarna de som först skötte allt som idag anses vara självklart att en bookmaker ska sköta. Det kan för oss verka otroligt vilken tillit dessa spelare hade för varandra, men på den tiden var det i stort sett det enda sättet att ha ordning på vadslagning om den eskalerade långt bortom fem personer.

Oddsbörser: En inblick och förståelse

Vad är en oddsbörs?

En oddsbörs kan beskrivas som en marknadsplats för odds, där spelare kan agera både som bookmakers (de som erbjuder oddsen) och som satsande spelare (de som lägger bets). Till skillnad från traditionella bookmakers, som sätter oddsen och tar emot satsningarna, fungerar en oddsbörs genom att par ihop erbjudanden och efterfrågan från olika spelare.

Hur fungerar det?

Grunden för en oddsbörs är att den tillåter spelare att både “backa” och “boka” spel.

  • Backa: När du “backar” ett utfall, satsar du pengar på att en händelse kommer att inträffa. Det liknar att satsa hos en traditionell bookmaker.
  • Boka: “Boka” betyder att du satsar pengar på att en händelse inte kommer att inträffa. Med andra ord, du agerar som bookmaker och erbjuder odds till andra spelare.

Finansiell modell

Oddsbörser tjänar inte pengar baserat på utfallet av en match eller händelse. Istället tar de en avgift från vinnande spel, vilket vanligtvis är en procentandel av den potentiella vinsten. Detta betyder att oddsbörser inte har något intresse i utfallet av en händelse, till skillnad från traditionella bookmakers.

Populära oddsbörser

Betfair

Betfair är troligen den mest kända oddsbörsen i världen. Med en massiv användarbas erbjuder de tusentals möjligheter varje dag för spelare att både sätta och acceptera odds. Avgiften för vinnande spel ligger vanligtvis runt 5 %, men detta kan minska med ökad spelaktivitet, vilket belönar lojala spelare.

Andra oddsbörser

Medan Betfair dominerar marknaden finns det andra aktörer där ute. Varje plattform har sina egna särdrag och avgiftsstrukturer. När man överväger att använda en oddsbörs, är det viktigt att förstå hur deras avgiftssystem fungerar och att jämföra odds för att säkerställa att man får det bästa möjliga värdet.

Varför välja en oddsbörs över en traditionell bookmaker?

Fördelarna med en oddsbörs inkluderar ofta bättre odds (eftersom det inte finns någon mellanhand som tar en större marginal), flexibiliteten att agera som både satsare och bookmaker, samt möjligheten att “boka” spel, vilket inte är möjligt med traditionella bookmakers.

Slutligen, när man överväger att använda en oddsbörs, är det viktigt att vara medveten om både fördelar och nackdelar. Medan de kan erbjuda bättre odds och mer flexibilitet, kan det också vara mer komplicerat än att helt enkelt satsa hos en traditionell bookmaker. Som alltid bör man göra sin forskning och satsa ansvarsfullt.